fbpx
 

Usluge

Koristimo najkvalitetnije materijale i metode koje su u skladu sa najnovijim svjetskim trendovima.
Naše osoblje govori engleski i njemački jezik.

Želimo da se osjećate ugodno u našoj ordinaciji, a mi ćemo iskoristiti naše znanje, sposobnosti i iskustvo kako biste se vratili kući sa osmjehom na licu.

Zadovoljni pacijenti su naša najbolja preporuka.
https://vogdent.ba/wp-content/uploads/2023/01/usluge.png
https://vogdent.ba/wp-content/uploads/2023/01/usluge.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Vaš osmijeh je naš uspjeh

Redovni pregled
Redovni stomatološki pregledi su značajni za dobru oralnu higijenu i najbolji način za detekciju patoloških promjena u ranoj fazi.
Rana detekcija i tretman spriječavaju razvoj poteškoća u oralnom zdravlju, bol, gubitak vremena i novca.
Vogdent vam preporučuje redovne preglede barem dva puta godišnje.
Dentalna radiologija
Bez dentalne radiologije, savremena dentalna medicina ne bi postojala. Rendgenske snimke neizostavne su u stomatološkoj dijagnostici te planiranju i provođenju terapije. Dentalna radiologija je važna jer su jedino na snimkama vidljive promjene koje se običnim vizualnim pregledom ne mogu uočiti. Na rendgenskim snimkama se najbolje uočavaju promjene na tvrdim tkivima zuba i kosti. Tako se zubni karijes na snimci vidi kao prosvjetljenje na kruni zuba, koje nastaje zbog toga što na njegovom mjestu nedostaje cakline i dentina. Promjene u kosti se najčešće uočavaju kao prosvjetljenja – na mjestu upale u kosti dolazi do njezine resorpcije, što rezultira smanjenom gustoćom kosti, a to se zapaža kao prosvjetljenje. Ako je u kosti prisutna cista, ona se također zapaža kao oštro ograničeno prosvjetljenje. Na rendgenskoj je snimci u obliku sjena različitog intenziteta vidljiva većina umjetnih materijala od kojih su izrađeni stomatološki radovi – ispuni, krunice, nadogradnje, implantati.

Postoje različite tehnike snimanja, a najčešće se koristi ortopantomogram. Ortopantomogram ili OPG je ekstraoralna tehnika snimanja zuba koja obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). Koristi se kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Često se izrađuje kao orijentacijska snimka pri prvom pregledu jer istodobno prikazuje sve zube i okolne strukture. Koristi se i u svim slučajevima kada je važnije dobiti pregled svih zubi nego precizni prikaz detalja pojedinog zuba a najviše se koristi u planiranju protetske terapije, u ortodonciji te oralnoj hirurgiji kod planiranja postavljanja implantata ili vađenja neizniklih zubi.

U slučaju da je potreban detaljniji uvid u stanje pojedinog zuba, radi se 2d/3d snimak. Ova tehnika najčešće koristi za dijagnostiku karijesa koji se nalazi na dodirnim plohama susjednih zubi. Karijes na tom mjestu u ranoj fazi često nije vidljiv kliničkim pregledom, ali se može detaljno analizirati na snimci.

Snimanje digitalnim ortopanom te izrada rendgenskog snimka u Vogdentu traje svega nekoliko minuta stoga nije potrebno prethodno ugovaranje termina. Postupak snimanja kod 2D snimanja traje 10 sek po čeljusti. Snimak je trenutan i vidljiv je odmah na monitoru u ordinaciji. Budući da nema čekanja, snimak se dobiva odmah po završetku snimanja na CD mediju ili se pacijentima šalje putem e-maila.

U našoj ordinaciji koristimo:

Digitalni ortopana (OPG) „Carestream CS 8100“ je spoj visoke tehnologije sa jednostavnim korištenjem i digitalnim prenosom slike na kompjuter. Opcije slikanja dozvoljavaju dijagnostiku cijele vilice, samo jednog segmenta ili dva segmenta, maksilarnih sinusa, temporomandibularnih zglobova (2 ili 4), 2D+ pregled.

Visoka rezolucija snimaka, velika količina anatomskih informacija i detalja, našim doktoricama olakšava postavljanje tačne dijagnoze i provođenje adekvatnog stomatološkog tretmana. Korištenje ovog uređaja je jednostavno i ugodno za naše pacijente kao i osoblje.

Nama je izuzetno bitna zaštita naših pacijenata, tako da je radijacija ovog uređaja smanjena 90% u odnosu na standardni film a isti je smješten zaštićenoj prostoriji u skladu sa najvišim standardima i zaštitnom keceljom..
RVG
U savremenoj stomatologiji tehnologija, oprema i materijali se mijenjaju gotovo svakodnevno. Naša ordinacija je opremljena modernim uređajima koje koristimo u terapijske i dijagnostičke svrhe.
Posjedujemo najnoviju tehnologiju rendgenskog snimanja, tzv. digitalno rendgensko snimanje (RVG) kod kojeg je zračenje pacijenta smanjeno i do 80 %. Za razliku od klasičnog rendgenskog snimanja nema filma i razvijanja slike, već imamo trenutno dobivanje slike na monitoru računara. Slika se odlikuje visokom kvalitetom, te ju je moguće dalje obrađivati i arhivirati u karton pacijenta na računaru.
Dječija stomatologija
Rana iskustva sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom u velikoj mjeri će odrediti na koji način će se dijete odnositi prema zdravlju svojih zuba kasnije tokom života. Zato treba započeti nježno, strpljivo i s puno razumijevanja.

Prva posjeta za dijete treba proći bezbrižno, kroz upoznavanje djeteta sa stomatološkim okruženjem i instrumentarijem. Cilj je razbijanje djetetovih predrasuda, ukoliko postoje, već pri prvom susretu. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i Američke akademije za dječiju stomatologiju, prva posjeta stomatologu trebala bi uslijediti nakon nicanja prvih zuba ili najkasnije unutar šest mjeseci nakon toga.

No, dječija stomatologija zapravo započinje puno prije djetetovog prvog dolaska – edukacijom roditelja o prehrani djeteta i uputama o ispravnom provođenju oralne higijene kod kuće. Roditeljima prije svega savjetujemo da vode brigu o djetetovim prehrambenim navikama. Zbog velikog uticaja prehrane na nastanak karijesa, djetetova preishrana trebala bi biti uravnotežena, sa što manje rafiniranih šećera koje nalazimo u slatkim napicima, čokoladi, bombonama i sl.

Naravno, nemoguće je u potpunosti izbjeći slatkiše i grickalice. Zato je važno ispravno provoditi oralnu higijenu i svoje dijete od najranije dobi usmjeravati ka zdravim navikama.

ŠTO MOŽEMO UČINITI DA POMOGNEMO VAŠEM DJETETU?
U cilju dječije stomatologije je izgradnja roditeljske svijesti o važnosti očuvanja mliječnih zuba. Pojavom karijesa kod mliječnih zuba dolazi do nakupljanja bakterija u usnoj šupljini, te trajni zubi niču u potencijalno kariogenoj okolini. Zbog toga liječimo mliječne zube.

Zdravi mliječni zubi su djetetu potrebni kako bi moglo kvalitetno jesti, pravilno govoriti i izgovarati glasove, imati pravilan rast i razvoj čeljusti, a potpuni zubni niz koji pridonosi skladnom izgledu lica doprinosi i djetetovom urednom psihološkom razvoju. No, ukoliko do karijesa mliječnog zuba već dođe, isti se treba odstraniti i treba se napraviti ispun kako ne bi došlo do zahvaćanja živca.

Edukacija roditelja važna je i za prevenciju ortodontskih anomalija. Roditelje treba upoznati sa činjenicom kako loše navike žvakanja, disanje na usta, sisanje duda varalica, sisanje prsta, dovode do promjena u normalnom rastu i razvoju lica i čeljusti. Tako se mijenja i pozicija zuba u zubnim lukovima, te dolazi do rane potrebe za ortodontskom terapijom.
Liječenje zuba
Karijes je najčešća bolest u stomatologiji. Karijes je hronična bolest tvrdih zubnih tkiva koja ne miruje, nego napreduje u dubinu i širinu sve dok ne razori cijeli zub. Nastaje zbog manjkave oralne higijene i razvoja bakterija u usnoj šupljini. One se hrane ostacima hrane na površini zuba te proizvode kiseline koje otapaju zubno tkivo.Karijes prvo napada površinski sloj zuba – caklinu – a ukoliko se pravovremeno ne tretira, vrlo brzo probija u unutrašnjost zuba – dentin. Za razliku od cakline, dentin je znatno slabije mineraliziran i manje otporan na djelovanje kiselina, zbog čega jednom kada probije u dentin, karijes drastično ubrzava svoje napredovanje. Bol se javlja tek kada je oštećenje zuba veliko.

Odstranjivanje karijesa i liječenje zubi zahvaćenih karijesom ili traumom ima za cilj uklanjanje zubnog tkiva inficiranog bakterijama, te ispunjavanje nastalog kaviteta kompozitnim ispunom (plombom) od odgovarajućeg materijala.
Uklanjanje zbunog karijesa podrazumijeva čišćenje karijesa koji se mora u potpunosti ukloniti kako ne bi došlo do njegovog širenja nakon liječenja. Zahvat uklanjanja karijesa može se raditi i u lokalnoj anesteziji kako bi bio potpuno bezbolan.

KOMPOZITNI ISPUNI
Kompozitni ispuni poznatiji su kao plombe i danas predstavljaju estetski standard u liječenju zuba ispunom. Kompozit je materijal koji odlično oponaša izgled prirodnog zuba. Svojom bojom i transparentnosti omogućuje estetiku, a dobrim mehaničkim svojstvima i tvrdoćom funkciju pojedinog zuba. Izgubljeni dio zuba nadomješta se tehnikom slojevitog nanošenja kompozita. Završna obrada uključuje usklađivanje zagriza i poliranje.
Endodoncija
Endodoncija je liječenje korjena zuba koje se radi u kroz više posjeta ordinaciji s ciljem uklanjanja infekcija iz korjena kanala zuba. Koriste se ručna i najsavremenija mašinska endodoncija za obradu korjenskog kanala.
Uz mašinsku instrumentaciju korijenskih kanala u endodonciji koristimo i tzv. apex lokator, koji nam omogućava precizno određivanje duljine korijenskog kanala prije obrade i punjenja, a mogućnost pogreške je izuzetno mala.
Sve popravke i lečenja radimo pod anestezijom, sa najkvalitetnijim materijalima, tehnikama i aparatima. Cilj endodoncije je sačuvati zub od vađenja postupkom kojim odstranjujemo zubni živac iz korijenskih kanala, a kanale punimo posebnim materijalom koji zaustavlja prodor bakterija i omogućava da tkiva koja okružuju korijen zuba ostanu zdrava kako bi zub, čak i bez živca, ostao funkcionalno i estetski upotrebljiv.
Niti jedan zubni nadomjestak ne može u potpunosti nadoknaditi prirodni zub. Zato čak i kada karijes prodre sve do zubnog živca uzrokujući pulpitis (upala zubnog živca) učinit ćemo sve kako bismo spasili vaš prirodni zub.
Endodontski tretman sastoji se od potpunog odstranjivanja inficiranog pulpnog tkiva, te čišćenja korijenskih kanala ponekad ručnim ali najčešće mašinskim tehnikama kako bi se zatvorio prolaz bakterijama.
Nakon rendgenske slike kojom potvrđujemo uspješnu terapiju, zub se zatvara ispunom a nakon tri do šest mjeseci potrebno je zub kontrolisati novom rendgenskom snimkom.

Mašinska endodoncija je savremena stomatološka tehnologija kojom se povećava uspješnost izlječenja zubnog korijena i skraćuje vrijeme trajanja postupka.
Mašinskim je instrumentima obrada korijenskih kanala brža, efikasnija i temeljitija od ručne obrade, a time i puno ugodnija za pacijenta. U Vogdent ordinaciji koristi se najsavremeniji aparat za mašinsku endodocniju VDW.GOLD®RECIPROC® koji nudi efikasnu preparaciju i precizno određivanje dužine u jednom uređaju.

REVIZIJA PUNJENJA KORIJENSKOG KANALA
U slučajevima neuspješnog (ranijeg) endodontskog liječenja potrebna je revizija punjenja korijenskog kanala. Revizija endodontskog punjenja je postupak kojim se uklanja materijal za punjenje iz korijenskog kanala i nastoje se ukloniti mikroorganizmi u kanalnom prostoru.
Oralna hirurgija
Niz hirurških zahvata koji se provode u stomatologiji nazivamo zajedničkim nazivom „oralna hirurgija“. Svi zahvati oralne hirurugije imaju za cilj poboljšanje nepovoljnih anatomskih ili bioloških uslova unutar oralnog područja pacijenta. Među najčešće zahvate oralne hirurgije ubrajamo zahvate kao što su:

• Ekstrakcija zuba
• Hirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena
• Podizanje sinusa ili nivelacija grebena u svrhu ugradnje implantata
• Apikotomija
• Ortodonsko-hirurško oslobađanje impaktiranih zuba
• Cistektomija

Zahvati se izvode pod dejstvom lokalne anestezije i posve su bezbolni. Ipak, uspješnost zahvata uveliko zavisi od ponašanja pacijenta u danima neposredno nakon samog zahvata. Zbog toga svojim pacijentima preporučujemo da se strogo pridržavaju preporuka stomatologa kako bi se izbjegle evenutalne post-operativne komplikacije u usnoj šupljini.

Neke od preporuka su:

• Stavljati hladne obloge na mjesto zahvata, izvana preko kože.
• Konci se skidaju 7-10 dana nakon zahvata, ukoliko nisu resortiptivni. Nakon zahvata, preporučuje se konce svakodnevno čistiti nekom od gore spomenutih tekućina.
• Ako se sukrvica ili krvarenje nastavi i nakon 2-3 dana od zahvata obratite se svom stomatologu za pomoć.
• Neposredno nakon zahvata izbjegavati vruću hranu i napitke, a u danima nakon zahvata jesti tekuću ili jako mekanu hranu.
• Pridržavati se uputa stomatologa o načinu korištenja propisanog antibiotika i analgetika nakon zahvata.
• U Vogdent-u osigurat ćemo sve uslove da bezbrižno i opušteno pristupite svom zahvatu, a u slučaju eventualnih post-operativnih komplikacija svojim pacijentima stojimo maksimalno na raspolaganju.

EKSTRAKCIJA i HIRURŠKO ODSTRANJENJE ZUBI

Ekstrakcija zubi je zahvat vađenja zuba ili njegovih ostataka iz koštane čašice (alveole). Najčešći razlozi za ekstrakciju su:

• duboki karijes, nemogućnost liječenja upalnih bolesti zuba
• cista koja uništava kost i veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba a nije ih moguće sanirati cistektomijom odnosno apikotomijom,
• ortodontski razlozi (nedostatak mjesta),
• frakturirani (slomljeni) korijen zuba,
• impaktirani i retinirani (ukliješteni) zub
• mliječni zubi koji ne ispadaju spontano.
Implatologija
Bez obzira nedostaje li Vam jedan zub, više njih, ili možda svi, zubni implantati su estetski i funkcionalno sigurno rješenje za sve oblike bezubosti. Ugradnja zubnih implantata najpouzdanija je metoda zamjene izgubljenih zubi s dugotrajnim rezultatima.

Ugradnja implantata se izvodi hirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji i radi se o poprilično bezbolnom postupku. Postupak ugradnje jednog zubnog implantata traje manje od sat vremena, a u slučajevima ugradnje više implantata do maksimalno tri sata.

Detaljan opis postupka:

• Klinički pregled i analiza trodimenzionalne snimke čeljusti (CBCT) daju nam uvid u kvalitetu (gustoću) i kvantitetu (visinu i širinu) koštanog tkiva u području čeljusti gdje je potrebno ugraditi zubni implantat.
• Po izradi detaljnog plana terapije pacijent dobiva medikamentoznu terapiju kao obveznu pripremu za hirurški zahvat.
• Svaki zahvat ugradnje implantata provodi se u strogo kontroliranim uslovima s posebnom pažnjom na sterilnost instrumenata, radnih ploha i prostora.
• Nakon hirurškog zahvata ugradnje implantata radi se kontrolna RTG snimka kako bi se provjerila tačna pozicija implantata i odnos prema okolnim strukturama. Nakon postupka, pacijent dobiva detaljne upute o postoperativnom toku, vrsti i načinu prehrane te načinu održavanja oralne higijene u ranom postoperativnom razdoblju.
• Nakon toga slijedi period osteointegracije, odnosno razdoblje zarastanja (povezivanje implantata s kosti, traje 2-6 mjeseci) Nakon ovog perioda, postavlja se suprakonstrukcija te se pristupa izradi zubnog nadomjeska – krunice, mosta ili mobilnog protetskog rada.

DOBRO JE ZNATI – U određenim slučajevima, postupku mogu prethoditi nužni pretkoraci, obzirom da se implantat ugrađuje u čeljusnu kost, za uredan postupak potreban je zadovoljavajući volumen kosti za ugradnju. Kada volumen kosti nije zadovoljavajući potreban je zahvat augmentacije kosti ili povećanja koštanog volumena umjetnim materijalima (osealna supstitucija) ili ugradnja membrane i vještačke kosti.

Protetika
Protetika

Izgubljene zube nadoknađujemo protetskim nadomjescima uz pomoć konvencionalnih i savremenih, sofisticiranih tehnologija. U Vogdentu koristimo naprednu kompjutersku tehnologiju CAD CAM. Vrhunska tehnologija punog naziva Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture, kompjuterska je simulacija koja omogućava dizajn i izradu svih vrsta protetskih radova (inlaya, onlaya, krunica i mostova). Takvi radovi su savršeno anatomskog oblika, veličine i estetike.

Korištenjem CAD/CAM tehnologije postupak izrade protetskih radova je brz i jednostavan. Uz pomoć specijalne kamere (skenera) uzima se digitalni otisak zuba. Takav otisak kompjuterskom se obradom pretvara u 3D model što omogućuje stomatologu precizno dizajniranje krunice

Potom slijedi mehanička proizvodnja (glodanje ili printanje) unaprijed pripremljenih blokova koji se pretvaraju u vjerne prototipove zadanog dizajna odnosno budućeg zuba, a prema potrebi se mogu dodatno individualizirati nanošenjem posebnih nijansi, kako bi se vjerno imitirala boja prirodnog zuba.

Materijal koji se najčešće koristi u CAD/CAM tehnologiji je cirkonij. On zamjenjuje metalne konstrukcije koje su prije korištene ispod završnog sloja keramike. Zubi iz cirkonija su izrazito izdržljivi i predstavljaju vrhunsku estetiku u dentalnoj medicini.

Cirkonske navlake i zašto izabrati cirkon
Mi u Vogdentu preporučujemo cirkon za izradu krunica i mostova jer sa njim dobijate:
• Savršen prirodan izgled zuba.
• Biokompatibilnost sa tkivima u ustima, jer je cirkon bioinertan i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.
• Smanjen rizik od iritacije zubnog živca, zbog male termičke provodljivosti ovog materijala (toplo/hladno) i potrebnog minimalnog brušenja zubne supstance.
• Dugotrajne rezultate, zbog visoke mehaničke otpornosti i potpune odsutnosti korozije u ustima.
• Postojanost boje jer ne izaziva tamnu prebojenost desni oko vrata keramičke krunice, koja se ponekad može pojaviti kod zuba sa metalnom podlogom.
• Preciznost radova jer se izrađuju isključivo kompjuterizovanom tehnologijom što osigurava preciznost i savršen oblik.

Najvažniji kriteriji koje krunice trebaju zadovoljiti pri nadoknadi zuba su estetika, biokompatibilnost i
funkcionalnost. Sva tri kriterija cirkon u potpunosti zadovoljava.

Keramičke ljuspice

Ljuspice za zube su tanki transparentni nadomjesci izrađeni od potpuno bezmetalne keramike koji se lijepe na prednje plohe zuba i pomoću kojih je moguće ostvariti maksimum u estetskom i funkcionalnom smislu. Pomoću ljuspica se mogu ispraviti i manji estetski nedostaci poput obojenosti, napuknuća ili istrošenosti zuba. Prije postavljanja ljuspica zubi se trebaju malo izbrusiti, najčešće od 0.3 do 0.5 milimetara. Tako zub ostaje zdrav i ne gubi se zubno tkivo.

Tri su najčešća razloga za odabir ljuspice:

• Promjena položaja zuba
• Razmak između zubi
• Promjena oblika zuba ili pukotine

Ljuspice za zube se lijepe, odnosno cementiraju na prirodne zube posebnim tehnikama lijepljenja koje su potpuno sigurne i neinvazivne. Nakon postavljanja ljuspica neko se vrijeme može osjećati osjetljivost na toplo ili hladno koja brzo prolazi.

Zubne proteze
Proteze su mobilni protetski nadomjesci dizajnirani kako bi vam zamijenili izgubljene zube. U ustima se oslanjaju na meka tkiva i tvrde strukture (kost ili preostali zubi, te implantati). Razlikujemo dvije vrste zubnih proteza – djelomične (parcijalne) i potpune (totalne). Gubitak svih prirodnih zubi dovodi do gubitka važnih funkcija stomatognatog sistema (žvakanje, gutanje, govor i izgled). Te funkcije ponovno uspostavljamo pravilno izrađenom potpunom protezom. Ako je proteza pravilno izrađena, većina pacijenata će se dobro adaptirati na nju.

Proteze na implantatima
U slučajevima potpunog gubitka zuba s dovoljno očuvane kosti, nudimo rješenja proteza sidrenih na implantatima. Takve proteze i dalje su mobilne i moguće ih je stavljati/skidati samostalno, no učvršćene su elementima koje priliježu ili se “kače” na implantate. Veza između implantata i proteze omogućuje stabilnost proteze koja je inače podložna pomicanju zbog djelovanja snažnih mišića obraza i jezika. Vezanjem proteze za implantate onemogućeni su pomaci i izbacivanje proteze iz usta.

Parodontologija
Uvriježeno je mišljenje kako bolno zubno meso nije dovoljno ozbiljan razlog za posjetu zubaru. Također, uvriježeno je mišljenje kako bolno zubno meso možemo sanirati i sami, kod kuće. No, manje je poznata činjenica da bolno zubno meso, ako se upalni proces ne tretira, može imati i znatno ozbiljnije posljedice poput trajnog gubitka zubi. Ne izbjegavajte stručnu pomoć. Ne dopustite da vam bolno zubno meso dodatno zakomplicira život.
Potporne strukture zuba nazivamo stručnim pojmom “parodont”, a njegovim bolestima bavi se parodontologija. Parodont čine zubno meso (gingiva), kosti i vlakna koja zub vežu za kost. Bolesti potpornih struktura zuba uzrokovane su nakupljanjem naslaga na zubima (plak), te djelovanjem bakterija i otrova koji one pritom proizvode. Upaljeno zubno meso je ozbiljna stvar, a vi ne želite izgubiti savršeno zdravi zub samo zato jer ste čuli kako se to rješava kod kuće. Dođite prije nego postane zaista ozbiljno.
Ovisno o stadiju uznapredovalosti, bolesti parodonta dijelimo na dvije osnovne vrste i jednu podvrstu:

GINGIVITIS
Gingivitis je početni stadij upale zubnog mesa i posve je izlječiv. Rani znaci nastupanja bolesti su crveno, otečeno i bolno zubno meso, te krvarenje prilikom četkanja zuba. Uslijed gingivitisa još ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva, ali ukoliko se bolest ne liječi, upala će se proširiti i uskoro će doći do hronične infekcije koju nazivamo Parodontitis.

PARODONTITIS
Hronična upala zubnog mesa konačno zahvata kost koja podupire zub i razara vezivno tkivo zuba zbog čega dovodi do pomičnosti, a onda i do potpunog gubitka zuba. Upravo je parodontitis najčešći razlog gubitka zubi kod odraslih osoba. Započinje blagim simptomima poput crvenog, otečenog i bolnog zubnog mesa, ali vrlo brzo javljaju se ozbiljniji simptomi poput formiranja parodontnih džepova, povlačenja zubnog mesa, te klimavosti zubi, ali i onih društveno neugodnih simptoma poput lošeg zadaha.

PERIIMPLANTITIS
Periimplantitis je upala gingive i kosti oko implantata. U ranoj fazi, upala zahvaća samo gingivu i manifestuje se blagim simptomima poput crvenila ili krvarenja gingive oko implantata. Jednom kada upala zahvati i kost simptomi postaju znatno ozbiljniji: oticanje, bol, gnojenje oko implantata i gubitak kosti. Zato su redovne kontrole neophodne. Periimplantitis se smatra ozbiljim stomatološkim problemom čije liječenje je teško, s neizvjesnim rezultatima. Kod periimplantitisa valja naglasiti kako je ispravno preventivno ponašanje od ključne važnosti. Pacijentima s ugrađenim implantatima preporučujemo redovno održavanje oralne higijene, te redovne kontrolne preglede kako bi se meke i tvrde zubne naslage uklonile pravovremeno, prije nego bakterije dovedu do upale.
Neki od razloga koji pospješuju pojavu parodontoloških problema su:
• Loša oralna higijena s velikim količinama plaka i kamenca u usnoj šupljini
• Pušačke navike
• Nekotrolirana šečerna bolest

Mi u Vogdentu gingivitisu i parodontitisu kao i periimplantitisu pristupamo jednako ozbiljno i problem u najkraćem vremenu uspješno saniramo lasersom terapijom. Gingivitis se uspješno tretira uklanjanjem zubnog plaka, te razbijanjem i temeljitim uklanjanjem tvrdih naslaga (zubni kamenac).U slučaju parodontitisa, nakon što smo sanirali upaljenu gingivu, potrebno je poduzeti zahvat uklanjanja mekih i tvrdih naslaga u dubini parodontnih džepova, i to na površini zubnog korijena ispod razine zubnog mesa. Na taj način se sprječava daljnje napredovanje upale koja dovodi do razaranja parodonta. Kod periimplantitisa valja naglasiti kako je ispravno preventivno ponašanje od ključne važnosti. Pacijentima s ugrađenim implantatima preporučujemo redovno održavanje oralne higijene, te redovne kontrolne preglede kako bi se meke i tvrde zubne naslage uklonile pravovremeno, prije nego bakterije dovedu do upale.

GINGIVEKTOMIJA
Gingivektomiju izvodimo po tehnološki najnaprednijim standardima, pomoću lasera koji minimalizira bol i omogućava brz i jednostavan oporavak. Pacijentu prije zahvata dajemo lokalnu anesteziju, kako bismo u potpunosti odagnali nelagodu. Zahvat je brz i jednostavan, a rezultati odlični.

Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca
Preventivno je potrebno održavati urednu i redovnu higijenu zuba i usne šupljine. Uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga je preventivni stomatološki postupak koji podrazumijeva uklanjanje zubnog kamenca, plaka, te pigmentacija nastalih od hrane i pića ili pušenja.

Čišćenje zubnih naslaga zahtijeva upotrebu ultrazvučnih instrumenata s vodenim tušem, a poliranje četkicom s fluoridnom pastom, i pjeskarenje daju završan sjaj lijepom osmijehu. Terapijski postupak uklanjanja zubnih naslaga je bezbolan, te se preporučuje, osim kao preventivni korak, kao postupak pri liječenju i zaustavljanju bolesti zubnog mesa i parodontitisa.
Fiksni ortodontski aparat
Fiksne ortodontske naprave, za razliku od mobilnih, ne mogu se skidati. Fiksni aparati se sastoje od tuba koje se postavljaju na kutnjake, bravica koje se postavljaju na vanjske ili unutrašnje površine zuba i žičanih lukova koji prolaze kroz slot – utor na bravicama.

Kod konvencionalnih bravica, žičane lukove u slotu drže žičane ili gumene ligature, ili vratašca kod savremenih samoligirajućih bravica. Kod terapije fiksnim ortodontskim aparatima, izuzetno je važno redovito održavanje oralne higijene. Zube je potrebno četkati nakon svakog obroka tokom dana, a osim uobičajenih četkica za zube, na raspolaganju su i interdentalne četkice koje su prilagođenih dimenzija da omogućuju čišćenje prostora između zuba i bravica.

Tokom nošenja fiksnog ortodonskog aparata, potrebno je izbjegavati hranu koja se lijepi na zube i bravice (poput karamela, žvakaćih guma i sl.), te svakako pripaziti prilikom žvakanja tvrde hrane i orašastih plodova kako se tubica ili bravica ne bi odlijepile. Tvrda hrana ne smije se trgati zubima. Kontrolni pregled potrebno je obavljati svakih 4-6 sedmica, po preporuci ortodonta.
Mobilni aparatići
Mobilni ortodontski aparat koristimo u terapiji kod najmlađih pacijenata, u fazi mješovite denticije kad su uz trajne zube, u usnoj šupljini još prisutni i mliječni. Terapijski postupak je jednostavan: nakon prvog pregleda, specijalista ortodont uzima otiske za izradu modela na temelju kojih donosi plan ortodontske terapije.

Dentalni tehničar potom kroz nekoliko dana izrađuje aparat. Uzimanje otisaka je potpuno bezbolno. Terapija mobilnim ortodontskim aparatom je vrlo često prva faza terapije, koju započinjemo u ranoj životnoj dobi pacijenta, a nastavljamo je nakon nicanja trajnih zuba fiksnom ortodontskom napravom. Mobilni aparat moguće je po potrebi stavljati i vaditi iz usta, no svakako je preporučljivo nositi ga u prosjeku 16 sati dnevno.
Prozirni aparati za zube
Aligner je prozirni aparatić za zube koji izravnava zube pomoću seta gotovo nevidljivih folija koji su napravljeni individualno, za svakog pacijenta. Ono što ga čini jedinstvenim je što ga većina ljudi uopće neće primijetiti jer je praktično nevidljiv. Osim što je transparentan, ugodan je za nošenje i lako se skida. Aligneri su jednostavni za korištenje, te se u svakom trenutku mogu izvaditi iz usta, ali se za željeni učinak moraju nositi 20-22 sata dnevno. Ugodni su za nošenje i ne uzrokuju bol. Vremenski rok trajanja terapije je individualan i ovisi o kompleksnosti slučaja.

Nakon analize otisaka, fotografija i RTG snimaka, uz pomoć najsavremenijih tehnika izrađuje se plan terapije i setovi alignera. Za svaku fazu pomaka zuba izrađuje se aligner, te se zubi lagano pomiču u željeni položaj. Nakon plana terapije, pacijent može vidjeti kako će njegovi zubi izgledati na kraju terapije.
Aligneri se mijenjaju svakih 10 do 15 dana, ovisno o planu terapije, što znači da pacijent svakih 10 do 15 dana stavlja novi aligner na zube. Pacijent dobije nekoliko alignera nakon kojih slijedi kontrola toka terapije i ponovno predaja daljnjih faza alignera.
Izbjeljivanje zuba
Izbjeljivanje zubi je estetska metoda vraćanja prirodne bjeline zuba. Zahvat je maksimalno siguran, a izbjeljivati se mogu svi zubi koji su potamnjeli pod uvjetom da na njima ne postoji karijes, upala zubnog mesa ili neki drugi parodontalni simptomi.

Izbjeljivanje zuba lampom

Metoda daje izvrsne rezultate kod izbjeljivanja zuba. Postupak se temelji na aktivaciji gela vodik-peroksida pomoću svjetlosne lampe . Prodirući kroz caklinu, vodikov peroksid dopire do dentinske površine gdje svojim raspadom na elemente vodik i kisik započinje hemijsku reakciju dodatno pojačanu uticajem svjetlosti.

Djelovanjem aktivnog kisika uklanjaju se obojenja.

Tri koraka do savršeno bijelih zubi:

1. Postupku prethodi odstranjivanje zubnog kamenca i poliranje zuba kako bismo dobili potpuno čiste i suhe površine.
2. Potom se na zubno meso nanosi poseban zaštitni materijal koji se stvdnjava djelovanjem lampe za polimerizaciju, te štiti gingivu od iritacija.
3. Nakon toga se vidljive površine zuba prekrivaju gelom vodikovog peroksida, te se uključuje lampa za aktivaciju.

Tretman traje oko jedan sat i obavlja se u jednoj posjeti, no postupak može biti prekinut u bilo kojem trenutku ukoliko je pacijent zadovoljan bojom i prije isteka vremena.Zubi koji prirodno imaju žuto-smeđu nijansu bolje reagiraju na ovaj postupak od zubi koji su prirodno sivo-plavkaste nijanse.
Krunice i mostovi
Krunice i mostovi su estetski cirkonski ili metalokeramički radovi koji se razliku od ljuspica jer u cijelosti prekrivaju prirodne zube ili implantate. Za izradu krunice nužno je postojanje zuba ili barem njegova korijena dovoljno funkcionalnog za opskrbu krunicom. Za izradu mosta potrebna su barem dva sačuvana zuba ili njihova korijena koji mogu poslužiti kao uporište za most.

Postavljanju krunica prethodi brušenje prirodnih zubi. Prema njima se uzima otisak i izrađuju krunice. Zubi se moraju brusiti, stanjiti se, kako bi navlake izgledale što prirodnije. Na dugoročnu uspješnost zahvata utjecat će i higijena usne šupljine te redovne kontrole. Osim što služi kao estetski nadomjestak, krunica će biti i adekvatna zaštita na zubima koji su bili jače oštećeni karijesom ili kod onih na kojima nije postojala mogućnost stavljanja ispuna. Dok krunice prekrivaju samo jedan zub, mostovima možemo nadoknaditi prazan bezubi prostor, tj. više izgubljenih zuba.

Bez mostova, prostori u kojima nedostaju zubi mogu uzrokovati pomicanje više zuba, što može dovesti do problema sa zagrizom i/ili smetnji u kretnjama čeljusti.

Kontakt

+387 61 904 566
+387 33 434 925

Plaćanje karticama

  

PLAĆANJE NA RATE do 12 rata bez troškova kamate putem kartica : UniCredit Banke

bt_bb_section_top_section_coverage_image