fbpx
 

Dječija stomatologija | Clidren's Dental Care

Dječija stomatologija u Vogdentu

Dječija stomatologija je grana stomatologije koja se bavi zaštitom i liječenjem zuba kod djece od rođenja do kraja adolescencije. U Vogdentu, privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu, nudimo vam kvalitetnu i profesionalnu uslugu dječije stomatologije koja će vašem djetetu osigurati zdrav i lijep osmijeh.

Zašto je važna dječija stomatologija?

Zdravlje zuba vašeg djeteta počinje još u trudnoći, kada je potrebno voditi računa o ishrani i higijeni. Prva posjeta stomatologu treba da bude po nicanju prvog mliječnog zuba, a redovni pregledi i kontrole su neophodni za prevenciju i rano otkrivanje karijesa, bolesti desni i drugih problema. Mliječni zubi su važni za pravilan razvoj vilice, govora i žvakanja, a također utječu na estetiku i samopouzdanje djeteta. Zato je bitno da se oni čuvaju i njeguju do izbijanja trajnih zuba.

Kako se odvija prva posjeta dječijem stomatologu?

Prva posjeta dječijem stomatologu je vrlo bitna za stvaranje pozitivnog stava i povjerenja prema stomatološkim zahvatima. U Vogdentu, naši ljubazni i strpljivi dječiji stomatolozi će se pobrinuti da vaše dijete bude opušteno i zadovoljno. Prilikom prve posjete, stomatolog će pregledati zube i usta vašeg djeteta, dati vam savjete o pravilnoj higijeni i ishrani, te odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice. Ako je potrebno, stomatolog će napraviti i rendgenski snimak zuba, te obaviti neki od preventivnih ili terapijskih postupaka, kao što su čišćenje, fluoridacija, zalivanje fisura, plombiranje ili vađenje zuba. Sve to će se raditi uz primjenu nježnih i bezbolnih metoda, uz korištenje savremene opreme i materijala.

Kako se brinuti o zubima djeteta kod kuće?

Briga o zubima djeteta kod kuće je jednako važna kao i posjeta stomatologu. Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti:

  • Počnite čistiti zube djeteta čim izbiju, koristeći mekanu četkicu i malu količinu paste za zube.
  • Naučite dijete da redovno pere zube dva puta dnevno, ujutro i navečer, najmanje dvije minute. Pomozite mu da dobro očisti sve površine zuba, posebno one koje su teže dostupne.
  • Ograničite unos slatkih i kiselih namirnica i pića, koji mogu oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati karijes. Umjesto toga, nudite djetetu zdrave grickalice, kao što su voće, povrće, sir i jogurt.
  • Potičite dijete da pije vodu umjesto sokova ili gaziranih pića, posebno između obroka. Voda pomaže u ispiranju ostataka hrane i šećera sa zuba, te održava vlažnost usta.
  • Odvedite dijete na redovne preglede i kontrole kod dječijeg stomatologa, barem jednom u šest mjeseci, ili češće ako je potrebno.

Kada je potrebno posjetiti ortodonta?

Ortodont je stomatolog koji se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilice. Ako primijetite da vaše dijete ima neki od sljedećih problema, preporučujemo vam da ga odvedete na pregled kod ortodonta:

  • Preklopljeni, razmaknuti ili krivi zubi
  • Preuranjeno ili kasno izbijanje mliječnih ili trajnih zuba
  • Neusklađenost gornje i donje vilice, tj. pregriz, podgriz ili otvoreni zagriz
  • Navike koje mogu utjecati na razvoj zuba i vilice, kao što su sisanje prsta, jezika ili dude, grickanje noktiju, disanje na usta ili nepravilno gutanje

Ortodont će procijeniti stanje zuba i vilice vašeg djeteta, te predložiti najbolji način liječenja. U Vogdentu nudimo različite vrste ortodontskih aparatića, od fiksnih do mobilnih, od metalnih do providnih, koji će vašem djetetu pomoći da dobije lijep i funkcionalan osmijeh.

Zašto odabrati Vogdent za dječiju stomatologiju?

Vogdent je privatna stomatološka ordinacija u Sarajevu koja vam nudi vrhunsku uslugu dječije stomatologije po pristupačnim cijenama. Naši dječiji stomatolozi su visokoobrazovani i iskusni stručnjaci koji se stalno usavršavaju i prate najnovije trendove u stomatologiji. Oni će se pobrinuti da vaše dijete bude zadovoljno i sigurno, te da uživa u svom posjetu stomatologu. U našoj moderno opremljenoj ordinaciji koristimo najsuvremeniju tehnologiju i materijale, koji garantuju kvalitetu i trajnost naših radova. Naš cilj je da vaše dijete ima zdrave, lijepe i jake zube, koji će mu omogućiti da se osjeća dobro i samouvjereno. Zato ne čekajte, već nas kontaktirajte i zakažite termin za vaše dijete. Vogdent je pravi izbor za dječiju stomatologiju u Sarajevu.

Kontakt

+387 61 904 566
+387 33 434 925

Plaćanje karticama

  

PLAĆANJE NA RATE do 12 rata bez troškova kamate putem kartica : UniCredit Banke

bt_bb_section_top_section_coverage_image